Глютамат натрію
64 грн.
Ціна за 1 кг
Країна виробник: Китай
Модель: 220671706
Stock Instock

Глютамат натрію або Е621 — це кристалічна речовина білого кольору, що використовується як харчова добавка, яка підсилює смакові якості продукту. Речовина є натрієвою сіллю глутамінової кислоти. Як сполучення глютамінат натрію не має запаху. З точки зору розчинності речовина дисоціює у воді краще, ніж інші солі глутамінової кислоти. Вартість продукту за 1 кг становить менш як сто гривень.

Властивості глютамат натрію

Є думка, що моносодіум глютамат небезпечна для здоров'я добавка і може навіть негативно вплинути на внутрішньоутробний розвиток дитини. Однак, немає серйозних наукових досліджень, які могли б підтвердити це твердження. Потрібно відзначити, що до складу солі входить залізо у розрахунку 5 мг на 1 кг.

До основних фізичних властивостей речовини можна віднести:

  1. Глутамат натрію — це тверде сполучення;

  2. Сіль легко розчинна у воді, але не розчинна в органічних сполуках;

  3. При кімнатній температурі речовина виглядає як білий кристалічний порошок;

  4. Глутамат натрію не має запаху;

  5. Смак Е 621 найбільш близький до умамі.

  6. Щільність глютамат натрію становить 26.2 г/см3.

При величезній кількості позитивних властивостей ціна на речовину становить всього кілька грн/кг, тобто 1 кг продукту обійдеться дешевше, ніж той же обсяг інших харчових добавок.

Характеристика глютамат натрію

Сполучення представлено формулою C5H8NNaO4 • H2O. Елементи, що створюють молекулу глутамату натрію, можуть існувати у двох різних формах, відомих як ізомери, і тільки одна форма має ефект підсилення смаку. 

При кімнатній температурі являє собою сіль, у вигляді білого кристалічного порошку без запаху, розчинної у водному середовищі та спирті. Добавка не має температури плавлення, але розкладається при нагріванні.

Що стосується використання, на 1 кг продукту потрібно 1-5 грам речовини. Це дуже економічно, адже вартість сполучення всього кілька грн/кг.

Хімічні властивості глютамат натрію

Молекулярна маса глютамату становить 169 одиниць. Плавитися речовина починає при температурі 225 градусів за Цельсієм. При охолодженні до -8 градусів, глутамат натрію кристалізується в сполучення, відоме як пентагідрат. PH варіюється в межах від 6.7 до 7.2. 

Застосування глютамат натрію

Глутамат натрію найбільш часто використовується в харчовій промисловості. Він підсилює смакові якості продуктів, особливо солоних і кислих. Глутамат натрію може бути корисний як в домашніх, так і в ресторанних умовах, його додають в блюда, щоб надати виразності інгредієнтів. Добавку можна використовувати для різних рибних і м'ясних страв, а також для соусів і супів.

Харчова добавка допомагає збалансувати солодке і кисле, пом'якшуючи природну гіркоту деяких овочів. Це також хороший спосіб скоротити кількість натрію в їжі, тому що потрібно буде додавати менше солі. Витрата на 1 кг продукту становить кілька грам. При цьому, кількість глутамату не повинна перевищувати 10 грамів на 1 кг. 

Глутамат натрію включений до складу багатьох комерційно упакованих харчових продуктів, таких як ароматизовані чипси та крекери (особливо зі смаком сиру), консервовані супи, локшина швидкого приготування, супи та суміші для соусів, бульйонні кубики, заправки для салатів, суміші для підлив або готові підливи, а також холодні напої, нарізки й хот-доги, включаючи соєві їх різновиди.

Попри широке застосування речовини, вартість залишається невисокою і становить близько 50 грн за 25 кг (приблизно 2 грн/кг).

Глютамат натрію ціна

Глютамат натрію купити можна в онлайн-магазині з доставкою. Найбільш часто можна зустріти фасування по 25 кг, ціна варіюється в межах від 45 грн до 50 грн. Вартість пакування в 100 г становить менш як 25 грн. Щоб оформити замовлення на ваше ім'я, потрібно переконатися, що товар є в наявності, та залишити заявку на сайті.



Характеристики
упаковка мішок паперовий
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується!

Рейтинг Погано           Добре