Опис. Вітамінами B12 називають групу кобальтвмісних біологічно активних речовин, які називаються кобаламина. До них відносять собственноціанокобаламін - продукт, одержуваний при хімічному очищенню вітаміну ціанідами, гідроксікобаламін і дві коферментниє форми вітаміну B12: метилкобаламін і 5-дезоксиаденозилкобаламін. Міститься. Ні тварини, ні рослини не здатні синтезувати вітамін В12. Це єдиний вітамін, що синтезується майже виключно мікроорганізмами: бактеріями, актиноміцетами і синьо-зеленими водоростями. З тваринних тканин найбільш багаті вітаміном В12 печінку і нирки. Хоча цей вітамін виробляється мікроорганізмами в травному тракті будь-якої тварини, включаючи людину, як продукт діяльності мікрофлори, однак він не може засвоюватися, так як утворюється в товстій кишці і не може потрапити в тонку кишку. Тому вітамін B12 людина отримує в основному з тваринною їжею, в тому числі з м'ясом, рибою, яйцями і молочними продуктами. Джерелом кобаламинов також можуть бути збагачені ними продукти: наприклад, для вегетаріанців і веганів, таким джерелом є сухі сніданки, пивні дріжджі і харчові дріжджі, штучно збагачені вітаміном B12; вітамінізовані пластівці і вироби з подрібненого зерна, а також спеціальні добавки. У харчовій промисловості багатьох країн вітамін додають в такі продукти, як сухі сніданки, шоколадні батончики, енергетичні напої. Основні джерела вітаміну В12 - кисломолочні продукти, яєчний сирий жовток, соя, дріжджі пекарські та пивні, зелені частини рослин (бадилля ріпи, моркви, редиски), салати, зелена цибуля, яловича, теляча і свиняча печінка або ліверний паштет (невеликий шматочок з овочами , яких повинно бути в 3 рази більше печінки або печінкового паштету), проросла пшениця, шпинат, а також продукти моря - морська капуста, кальмари, креветки і т. д. Вплив. Бере участь в кровотворенні Регулює вуглеводний і жировий обмін в організмі. Вітамін бере участь в нейтралізації деяких шкідливих хімічних речовин, перевищення концентрації яких призводить до ураження нервової системи і збільшеному ризику серцево-судинних захворювань. ефективний проти анемії. дуже активно бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів при взаємодії з вітаміном С, фолієвої та пантотенової кислотами. Норма споживання. Мінімальна денна норма становить 3 мкг. Навіть якщо ми їмо зовсім небагато м'яса, молока і яєць, ми даємо організму близько 15 мкг ціанокобаламіну. а також продукти моря - морська капуста, кальмари, креветки і т. д. Вплив. Бере участь в кровотворенні Регулює вуглеводний і жировий обмін в організмі. Вітамін бере участь в нейтралізації деяких шкідливих хімічних речовин, перевищення концентрації яких призводить до ураження нервової системи і збільшеному ризику серцево-судинних захворювань. ефективний проти анемії. дуже активно бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів при взаємодії з вітаміном С, фолієвої та пантотенової кислотами. Норма споживання. Мінімальна денна норма становить 3 мкг. Навіть якщо ми їмо зовсім небагато м'яса, молока і яєць, ми даємо організму близько 15 мкг ціанокобаламіну. а також продукти моря - морська капуста, кальмари, креветки і т. д. Вплив. Бере участь в кровотворенні Регулює вуглеводний і жировий обмін в організмі. Вітамін бере участь в нейтралізації деяких шкідливих хімічних речовин, перевищення концентрації яких призводить до ураження нервової системи і збільшеному ризику серцево-судинних захворювань. ефективний проти анемії. дуже активно бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів при взаємодії з вітаміном С, фолієвої та пантотенової кислотами. Норма споживання. Мінімальна денна норма становить 3 мкг. Навіть якщо ми їмо зовсім небагато м'яса, молока і яєць, ми даємо організму близько 15 мкг ціанокобаламіну. Вітамін бере участь в нейтралізації деяких шкідливих хімічних речовин, перевищення концентрації яких призводить до ураження нервової системи і збільшеному ризику серцево-судинних захворювань. ефективний проти анемії. дуже активно бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів при взаємодії з вітаміном С, фолієвої та пантотенової кислотами. Норма споживання. Мінімальна денна норма становить 3 мкг. Навіть якщо ми їмо зовсім небагато м'яса, молока і яєць, ми даємо організму близько 15 мкг ціанокобаламіну. Вітамін бере участь в нейтралізації деяких шкідливих хімічних речовин, перевищення концентрації яких призводить до ураження нервової системи і збільшеному ризику серцево-судинних захворювань. ефективний проти анемії. дуже активно бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів при взаємодії з вітаміном С, фолієвої та пантотенової кислотами. Норма споживання. Мінімальна денна норма становить 3 мкг. Навіть якщо ми їмо зовсім небагато м'яса, молока і яєць, ми даємо організму близько 15 мкг ціанокобаламіну.
Характеристики |
вид |
капсули |
Мінімальна денна норма |
3 мкг. |
Тип |
вітаміни |